Neden Web Standartları?
Web standartları; World Wide Web Konsorsiyumu tarafından ve stantart geliştirici birimler tarafından oluşturulmuş olan, web tabanlı içeriğin oluşturulmasında ve yorumlanmasında kullanılan teknolojilerdir.
Bu standartlar (teknolojiler), gelecekte de uygun biçimde görüntülenebilecek dökümanların internette yayımlanmasını ve bu sitelerin olabildiğince çok insan tarafından erişilebilir olmasını sağlamak üzere tasarlanmışlardır.
Web Standartları Derken?
Geliştirdiğimiz bir web sitesini, web standartlarına bağlı kalarak oluşturduğumuzu söylediğimizde, aslında sitemizin aşağıdaki özellikleri içererek kodlandığını söylemiş oluruz;
- Geçerli XHTML den oluşur (XHTML Standartlarına uyumluluk testlerinden geçmiştir)
- Web sayfası tasarım düzeni için tablo yapısını değil, CSS teknikleri kullanılmıştır.
- Sayfa içeriği düzgün biçimde yapılandırılmış ve semantik olarak yazılmıştır.
- Tüm tarayıcılarda çalışır.
Tüm tarayıcılarda çalışır demek, web sayfasının tüm tarayıcılarda aynı şekilde göründüğü anlamına gelmemektedir. Bir içeriğin tüm tarayıcılarda aynı görünmesini sağlamak neredeyse imkansızdır. Web'de sunulan dökümanlara çok sayıda farklı işletim sistemiyle, farklı tarayıcılarla, farklı monitörlerle erişilebilir. Hatta monitörü olmayan içerik seslendirici yazılımlarla bile sayfalar ziyaret edilebilir. İşte bu sebepten, standartlara uygun geliştirilen bir web sayfası ziyaret edilirken, bir tarayıcının izin verdiği en yüksek kalitede içerik deneyimi yaşanır, ekran seslendirici yazılımlar tarafından doğru yorumlanır ve ziyaretçiye sunulur.
Neden Israrla Web Standartları?
Bazı web geliştiricileri, web standartları kullanmamakta ayak diretmektedirler. Buna gerekçe olarak da, web standartlarına uygun geliştirmenin çok zor olduğunu, nasıl olsa yazdıkları kodun bir şekilde çalışıyor olduğunu, kullandıkları araçların geçersiz kod ürettiklerini söylemektedirler.
Duygusal olarak tepki göstermek ve bildiğimiz, kullanırken kendimizi rahat hissettiğimiz teknikleri bir yana bırakıp yeni bir şey öğrenmeye direnç göstermek çok kolaydır. Ancak duruma mantıklı bakarsanız web standartlarını öğrenmenin ve kullanmanın bir çok getirisi vardır. Bunları örneklendirmek gerekirse;
- Daha kolay geliştirme ve bakım: Daha semantik (mantıklı sözdizimine sahip) ve yapılandırılmış XHTML kullanmak başkaları tarafından yazılmış kodları anlamayı kolaylaştırır ve hızlandırır.
- Gelecekte ortaya çıkacak tarayıcılarla uyumluluk: Tanımlanmış standartları kullanan ve geçerli kodlanmış bir web sitesine sahip olursanız, yeni çıkacak tarayıcıların websitenizi anlamaması riskini azaltmış olursunuz.
- Web sayfalarının daha hızlı indirilmesi ve yorumlanması: Daha az XHTML kodu, daha az dosya boyutu ve indirme süresinin kısalması sonucunu getirir. Ayrıca modern tarayıcılar standartlara uygun kodlanmış bir dökümanı kodlarken, içeriği çok daha hızlı yorumlayarak en kısa sürede ekrana sonucu getirirler.
- Daha fazla erişilebilirlik: Sematik kodlanmış bir web sayfası, yani içeriğin sunumdan ayrılığı XHMTL, alternatif tarayıcıların ve görme engellilerin kullandığı ekran okuyucuların içeriği doğru yorumlamasına ve ziyaretçinin maksimum fayda elde etmesine yardımcı olur.
- Daha yüksek arama motoru sıralaması: İçerik sunumdan ayırıldığında, içeriğin sayfa içindeki hakimiyeti en üst düzeyde olacağından, arama motorlarının uygun şekilde içeriği indekslemesine imkan verir. Bu durum sayfanızın arama motoru sıralamasında üstlerde yer alması sonucu doğuracaktır.
- Daha kolay uyum: Semantik biçimde oluşturulmuş bir döküman, yalnızca farklı bir CSS dosyası ile ilişkilendirilerek yazdırma işlemi ya da el bilgisayarları veya cep telefonları gibi alternatif tarayıcı araçlara çok daha kolay uyumlu hale getirilebilir.
Sonuç: Bu Yazımızda web stantartlarına uygun bir web sitesinin size pratikte nasıl faydalar sağlayacağını göstermeye çalıştık. Ekibimiz en yüksek kalitede hizmet alabilmeniz için, sınırlarını sürekli zorlamakta ve internet teknolojilerinden elde edeceğiniz faydayı maksimize edebilmek için çaba sarf etmektedir.
Son olarak, Muhteşem yazısı için Roger Johansson ve özverili çevirisi için Mert Derman'a teşekkürlerimizi sunarız.